Pizza dla opornych czyli prosty przepis na wieczór.

Jak zrobić pizzę?
Pizza – Jakże miło by było umieć ją zrobić samemu… Ale, zaraz, chwila, przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego dokonać! Wystarczy trochę chęci, czasu i potrzebnych składników. Gdy już to mamy to przejdźmy do sedna:
Składniki: (potrzebne na dwie średnie pizze )
Na ciasto: – 0,5kg mąki – Drożdże spożywcze sprasowane 60g – 1,5 szklanki ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 4 łyżki oleju – 4 łyżeczki soli
Na sos: – Dwa dojrzałe pomidory – Ząbek czosnku – Łyżeczka śmietany 18% – Przyprawy: wegeta, sól, ostra papryka.
Dodatki: – Ser starty na tarce (najlepiej gouda) – Co kto lubi: pieczarki, szynka, papryka, kukurydza… – Oregano
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, w międzyczasie rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie. Następnie wlewamy drożdże do mąki i wsypujemy łyżeczkę cukru. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Gdy już ciasto wyrośnie dodajemy do niego sól i olej i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, którym nadajemy kształt pizzy. Po uformowaniu układamy je na, uprzednio posmarowanej margaryną, blasze.

Sos: Pomidory parzymy wrzątkiem, aby zdjąć z nich skórkę. Kroimy je na drobną kostkę i dusimy na mały ogniu przez około 15 minut. Do duszenia należy dodać czosnek i doprawić wegetą i ostrą papryką pod koniec. Gdy sos stworzy konsystencję pozbawioną większych grudek odstawiamy go w chłodne miejsce, a po ostudzeniu dodajemy śmietanę.
Efekt końcowy:
Ciasto, które znajduje się na blasze, smarujemy sosem. Układamy dodatki, posypujemy serem i oregano. Niemal gotową pizzę wstawiamy do, uprzednio podgrzanego do temperatury 180°C, piekarnika. Pozostawiamy ją tam na około 15 minut. Należy kontrolować, aby brzegi pizzy za bardzo się nie przypiekły. Gdy osiągną kolor lekko brązowy pizza powinna być już dobra i możemy ją wyciągnąć.
Smacznego!

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *