Italiańska Pizza – najlepsza pizza dla wszystkich amatorów gotowania w domu

Składniki
• 500g Mąki pszennej • 20g Drożdży • 0,5 szklanki mleka • 0,5 szklanki wody • szczypta soli • 1,5 łyżki oliwy
Etapy przygotowania
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dolać do miski i dodać przesianą mąkę. dodać sól, oliwę, i zagniatając dolewać stopniowo wodę.
2. gdy ciasto będzie elastyczne i przestanie przywierać do rąk trzeba je odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość dwukrotnie to znaczy, że jest już gotowe do rozwałkowania.
4. Ciasto rozprowadzić w formie w jakiej sie chce i na grubość własnej potrzeby. można zrobić również pieróg tzw. Calzone.
5. Na ciasto wyłożyć składniki według własnego uznania i piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 20 min aż ciasto sie zrumieni a ser się rozpuści.

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *