Forest pizza – wyzwanie dla ambitnych kucharzy od pizzerii Oaza

Składniki:
Sos
 – 1 łyżeczka masła
 – 1 cebulka
 – 1 ząbek czosnku
 – 1 puszka krojonych pomidorów
 – ˝ kostki bulionu warzywnego
 – 1 łyżeczka oregano
 – 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
 – 1 łyżeczka ketchupu
 – sproszkowany czosnek
 – sól, mąka ziemniaczana
Ciasto
 – 100 ml ciepłego mleka
 – 200 g mąki
 – ˝ paczuszki drożdży
 – 1 łyżeczka cukru
 – 1 łyżeczka soli
 – 3 łyżki oleju z oliwek
 – 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Obkład
 – 4 pomidory
 – 25 dkg grzybów
 – 1 cebula
 – szynka wędzona
 – starty ser
 – olej
Sposób wykonania:
Sos:
 – Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek.
 – Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy.
 – Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min.
 – Gotujemy.
 – Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować.
 – Doprawić czosnkiem w proszku i solą.
 – Zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
Ciasto:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple.
Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej.
Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy.
Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę.
Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm.
Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250° C ( elektr. 225°C ) przez 15- 20 min.
Dodatki:
Grzyby podsmażyć, odparować, dodać cebulę, podsmażyć, ułożyć na cieście.
Pomidory pokroić, wyłożyć na ciasto z plasterkami szynki, posypać tartym serem.
Piec 30 min w 200° C.

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *